11-годишната блокада над страната ни за Шенген трябва да се вдигне.

...
11-годишната блокада над страната ни за Шенген трябва да се вдигне.
Коментари Харесай

Позиция на български евродепутати: Блокадата над страната ни за Шенген трябва да се вдигне

11-годишната блокада над страната ни за Шенген би трябвало да се вдигне. Това пишат в своя позиция българските евродепутати.

" Премахването на контрола по вътрешните граници на България и Румъния е от основно значение, както за стопанската система и сигурността на двете страни, по този начин и за Европейски Съюз като цяло. Техническата подготвеност за опазването на външните граници от нашите две страни бе доказана от Европейската комисия още през 2011 година и от този момент до момента тази оценка беше препотвърждавана неведнъж от разнообразни институции на равнище Европейски Съюз, в това число и от Европейския парламент ", е написано в документа, публикуван в деня, в който Европейският парламент ще разиска присъединението на България и Румъния към Шенген, съобщи bgonair.bg. 

Българските евродепутати показват позицията си, че разширението на Шенгенското пространство ще бъде триумф за целия Европейски Съюз и ще направи външните граници по-силни и по-устойчиви. Определят решението на Съвета като напълно политическо. 

" То се крие зад бюрократични причини, като акцентира аргументи, които не са директно свързани с ръководството на границите. За жал, това неглижиране на двете страни, макар тяхната техническа подготвеност, подхранва скептицизма във връзка с взимането на решения на равнище Европейски Съюз, а едно ново закъснение би нараснало риска от съмнение към волята на Европейски Съюз да извършва политическите си задължения ", разясняват в декларацията си евродепутатите. 

И приканват Съвета на Европейски Съюз да вземе решение, " учредено на осъществяването на обективните критерии, което не слага европейската интеграция в задънена улица, а дава ново начало ". 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР